Scoala de soferi este valabila 12 luni de la data absolvirii, adica de la data efectuarii ultimei ore de conducere (data este inscrisa in fisa de scolarizare). Este recomandat sa se sustina acest examen de permis imediat dupa terminarea scolii, deoarece cunostintele asimilate sunt proaspete iar in perioada de un an se pot schimba multe din punct de vedere legislativ la regimul rutier.
Daca pe parcursul unui an de la absolvirea scolii dvs. nu reusiti sa promovati examenul organizat de Serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor, atunci dupa un an trebuie sa reluati procesul de pregatire, pregatirea teoretica si toate orele de conducere minim obligatorii, inclusiv intocmirea din nou a dosarului pentru permis (cu toate actele necesare).
Valabilitatea restului de documente din dosarul pentru permis:
- Avizul psihologic si fisa medicala sunt valabile 1 an de la data efectuarii lor.
- Cazierul judiciar este valabil 6 luni de la data eliberarii.
- Fisa de scolarizare: este documentul eliberat de scoala de soferi la finalul pregatirii. Fisa de scolarizare este valabila 1 an de la data efectuarii ultimei ore de conducere.
- Taxa pentru permis, (cea de 68 de lei), nu are valabilitate. Daca intr-un an de zile, cat este valabil dosarul de scolarizare, nu promovati examenul auto, taxa se poate folosi la un nou dosar.
- Taxa de examinare, achitata la serviciul de impozite si taxe locale, este valabila doar pentru 1 examen. Aceasta trebuie platita ori de cate ori sustineti una dintre probe.
- Atentie: taxa are valoarea de 6 lei pentru examinarea la categoriile A si B si 28 lei pentru categoriile C, CE si D, doar pentru primele 3 examene (teoretice sau practice). De la al 4-lea examen taxa creste la 86 lei, indiferent de categorie.
Daca permisul este obtinut intr-o tara din UE,nu trebuie sa faceti scoala.Daca tara nu este membra a UE , trebuie sa faceti scoala in Romania.
Examenul teoretic promovat este valid pe toata perioada de valabilitate a scolii.
In functie de categoria pe care doriti sa o obtineti varsta minima este :16 ani pentru AM, A1; 18 ani pentru categoriile A2 si B; 21 ani pentru categoriile C, CE; 24 ani pentru categoriile A si D. Inscrierea se poate face cu 3 luni inainte de varsta precizata.
De cate ori este posibil intr-un an de zile, tinand cont ca reexaminarea se face o data la 15 zile calendaristice.
Orele de legislatie difera in functie de categorie. La categoria AM,A1,A2,A,B -24 ore, BE – 10 ore, C – 50 ore,CE – 10 ore, D – 72 ore(posesori permis categ B) /46 ore( posesori permis categ C).
Orele de traseu difera in functie de categorie. La categoria AM – 8 ore, la categoria A1, A2 si A – 26 ore, la categoria B si C – 30 ore, la categoria CE – 10 ore, la categoria D – 50 ore(posesori permis categ B) / 20 ore( posesori permis categ C).
AŢI FOST DECLARAT ADMIS 🙂 Veţi merge să vă programaţi pentru susţinerea examenului practic(traseul). După programarea traseului, trebuie sa contactati imediat Scoala de Soferi „TEO” pentru ca noi să putem rezerva maşina şi instructorul pentru ziua cea mare.
AŢI FOST DECLARAT RESPINS (: Va trebui să aşteptaţi 16 zile calendaristice şi să vă prezentaţi din nou la examenul de teorie.
AŢI FOST DECLARAT ADMIS 🙂 Felicitări! Sunteţi deţinătorul unui permis de conducere. Tot ceea ce mai trebuie să faceţi este să vă prezentaţi în zilele urmatoare cu un act de identitate la sediul DRPCIV pentru ridicarea carnetului.
AŢI FOST DECLARAT RESPINS (: În acest caz trebuie să efectuaţi 3 şedinţe de pregătire practică pentru a putea solicita o nouă programare la traseu si să aşteptaţi 16 zile calendaristice pentru a vă reprograma.După cele 3 şedinţe noi vă vom elibera o adeverinţa in baza căreia veţi face o nouă programare.